Nyheter

Utvärderingar och rapporter Leader

Publicerades den 13 mars 2025

Leaders mervärden. Utvärdering för Leader Region Syd 2025

WSP har utvärderat sju leaderområden i södra Sverige under 2014–2022. Syftet var att bedöma metodens bidrag till förbättrat socialt kapital, förbättrat flernivåstyre och förbättrade resultat (inklusive hållbarhetsdimensionerna).

Sammanfattande slutsatser, socialt kapital:
Leader har nått ut till och förankrats i många olika lokala samhällsgrupper. Leader har stimulerat till delaktighet i lokalsamhället och engagemang i den lokala landsbygdsutvecklingen. Leader har ökat projektägares tillit, främst till lokala aktörer. Leader främjar det lokala sociala kapitalet även på längre sikt, mycket tack vare projektresultat som kräver löpande underhåll.

Sammanfattande slutsatser, flernivåstyre:
Leader har engagerat och fört samman aktörer från olika sektorer, både offentliga och icke-offentliga. Genom Leader har nya nätverk bildats och samverkan har stärkts, och aktörer har fått ökad kunskap och förståelse för varandra. Underifrånperspektivet har fungerat väl och genererat lokala initiativ.

Sammanfattande slutsatser, förbättrade resultat:
Leader har gett små aktörer möjlighet att bidra till landsbygdsutvecklingen genom projekt som annars kanske aldrig hade blivit av. Genom den starkt lokala förankringen främjar Leader efterfrågade och långsiktiga resultat. Hållbarhetsdimensionerna är en viktig del av Leader och inom social hållbarhet har projekten bidragit väldigt mycket.

Läs hela utvärderingsrapporten
Utvärdering av Leaders mervärden, WSP – Leader Syd


”Leader sticker ut väldigt mycket i att man faktiskt får hjälp under tiden man jobbar med sin ansökan. Det gör det möjligt för människor som aldrig sökt projektmedel tidigare.”

”Vi ser att projekt som finansieras genom Leader ofta har en högre grad av lokal acceptans och deltagande, vilket gör att resultaten blir mer efterfrågade och relevanta.”

”Tillit byggs upp mellan de olika aktörerna genom samarbete i projektet – och det är sedan avgörande för att genomföra våra initiativ och få dem att bli framgångsrika.”

”Men det viktigaste är nog känslan av egen förmåga och makt att göra förändringar – är mycket det, att de som äger projekten får stärkt självkänsla. Det är bland det viktigaste, för det kan sen leda till att det skapas fler förändringar.”

Julia Karlberg, Karolina Henningsson, Pär Lindquist & Nora Åsling, WSP (2025). Leaders mervärden. Utvärdering för Leader Region Syd.


Att ”få ut EU till köksborden”.
Utvärdering av lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014–2020.


Leaders måluppfyllelse är svår att värdera:
 Det saknas specifika mål för förändring i leaderområden, vilket gör det svårt att mäta effekterna. Det syns en positiv utveckling i leaderområdena, men den är inte bättre än utvecklingen i Sverige som helhet.

Leader ger goda resultat, men effekten är sannolikt främst lokal: Projekten har lett till positiva resultat lokalt, men saknar mätbar effekt på en mer övergripande nivå.

Leader stimulerar lokalt engagemang men har påverkats negativt av administrativa utmaningar: Leaderprojekten är väl förankrade och når ut brett. Handläggningstider och personalomsättning på Jordbruksverket har dock skapat problem. Jordbruksverket behöver korta handläggningstiderna för projektbeslut och utbetalningar.

Leaders främsta mervärden är att stärka det lokala sociala engagemanget och föra EU närmare människorna: Leader har bidragit till förankrade lokala strategier och ett ökat engagemang. Leaderkontoren spelar en central roll i att skapa samverkan och tillit. Mindre och synliga projekt har gjort EU:s stöd mer konkret jämfört med andra regionala utvecklingsinsatser.

Utvärderbarheten bör stärkas och lokala utvärderingar stöttas: För att mäta effekten av Leader krävs tydligare mål och stöd till lokala utvärderingar. En modell för löpande utvärdering rekommenderas.

Viktigt att ta vara på Leaders lokala karaktär genom att stärka LAG:s ansvar och öka samverkan med regioner: Leader bör få större självbestämmande och i större utsträckning ta tillvara den potential som finns i Leaders starka lokala aktörsstrukturer. Liknande modeller finns i andra europeiska länder och bör kunna inrättas även i Sverige. Regionernas engagemang i Leader bör tydliggöras och stärkas.

Läs hela rapporten

”Leader bygger humankapital med de personer som driver projekten. Det är dessa som driver bygden: Leader skapar dem inte, men ger dem möjlighet, kraft, förutsättningar och kontaktnät. Leader upptäcker och identifierar dold kompetens, utnyttjar folks fulla potential.”

”Den kanske största förändringen för regional utveckling är den positiva attitydförändring som Leader bidragit till. Självbilden har förändrats. En stolthet, framtidstro och vision för en levande landsbygd har vuxit fram i området. En gemensam identitet har börjat skapas.”

”Kommunen som projektansvarig kan upplevas tryggt för de som deltar i projektet. Kommunen håller ihop till exempel ekonomi, och de övriga kan få vara kreativa och driva arbetet framåt. Detta är en bra kombination. Det gör också att folk i bygden inte ser kommuntjänstemän som tjänstemän, som kommer utifrån, utan som del av gruppen.”

Göran Hallin, Julia Karlberg & Sirje Pädam, WSP (2023). Att ”få ut EU till köksborden”. Utvärdering av lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014–2020. Utvärderingsrapport 2023:5. Jordbruksverket.

Dela: