Beviljade projekt

Backagården – anrik handelsträdgård som blev en mötesplats

Publicerades den 13 september 2018

Fruktkorgsleveranserna blev en oväntad framgång

Bakgrund och syfte
Den anrika Backagårdens Handelsträdgård i Finja var i stort behov av upprustning och förnyelse. Dels för att säkerställa att handelsträdgården bevaras för framtiden, dels för att kunna ta över gården och driva den vidare.

Ett hönshus och ett djurstall skulle byggas, framför allt för besökande barnfamiljer. Utöver det syftade projektet till att anlägga odlingsbänkar för att visa besökarna hur olika grödor växer samt för att öka intresset kring egen odling.

Aktiviteter
Byggnaden renoverades bland annat genom att panel byttes ut, vindskenor sattes upp och taket tätades. Den röda sidobyggnaden har reglats och panel har satts upp. Sedan delades byggnaden i två delar, ett hönshus och ett djurstall.

Möbler och caféutrustning skaffades till den del av butiken som skulle erbjuda fika till gästerna. Numera finns en kvarn som maler mjöl, vilket strax före projektets slut började Backagården sälja sitt eget, ekologiska mjöl som mals efter beställning.

Att leverera fruktkorgar till företag och kunde var inte en planerad aktivitet från början, men eftersom det snabbt visade sig vara framgångsrikt övergick det till att bli en kontinuerlig service till kunderna.

Resultat
Tack vare projektet har en redan befintlig mötesplats förbättrats och förnyats. Ett besöksmål har skapats, snarare än en traditionell handelsträdgård. Genom företagets diversifiering, alltså strävan efter att arbeta med flera olika produkter eller lösningar, har en bredare kundkrets uppnåtts.

Genom leveransen från Lilla Oberöds Minigrisar skapades ett mini-zoo, något som har bidragit till kunskaper och råd kring djurskötseln. Projektet har dessutom resulterat i nya närverk, kortare leveranskedjor och ett bättre miljö – för att lyfta några exempel!

 

PROJEKTFAKTA
Projektperiod: 2018-08-21 -2019-09-12
Projektnamn:
Backagården
Projektägare:
Patrik Holmén
Journalnummer:
2018-1526
Åtgärd och fond:
Projektstöd till företag inom Landsbygdsfonden – genomförande:
Insatserna gynnar en lokal näringsidkare.
Insatsområde: Näringsliv inklusive turism

FINANSIERING OCH STÖD
Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020: 196 777 kr.
Egen privat finansiering: 77 432 kr.
Övrig privat finansiering: 10 000 kr.
Totalt godkänd finansiering: 284 209 kr.

Ursprunglig projektbedömning: 
Den sökande avser att utveckla en befintlig handelsplats till ett besöksmål. Genom att renovera anläggningen, för att öka attraktiviteten, och genom att skapa ett mini-zoo och en kafédel så hoppas man attrahera andra besökare än regelrätta kunder till den gamla handelsträdgården. Detta säkerställer en större kundkrets, flera inkomstkällor och därmed en större sannolikhet för att företaget överlever trots sitt läge. 
LAG bedömer att projektet tillför arbetstillfällen och en ökad attraktionskraft för området, men prioriterar det som ett projektstöd till företag då endast den sökande drar fördel av nyttan.

Dela: